Opleiding

Jetty Podt studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium van Arnhem bij Johan van Dommele en Bert Matter (1987 diploma DM met onderscheiding). Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Utrechts conservatorium bij Jan Welmers. Zij richtte zich daar in het bijzonder op de uitvoeringspraktijk van laatromantische en twintigste eeuwse orgelmuziek (1988 diploma UM). Later volgde zij een koordirectie opleiding bij Ton Braas, Oane Wierdsma en Jos van Veldhoven. Tevens studeerde zij piano bij Gabrielle Vossen en zang bij Lyda Dekkers en Paul Triepels. Jetty Podt is werkzaam als organist, kerkmusicus, dirigent, docent en componist.

Organist

Jetty Podt is organist aan de Stevenskerk te Nijmegen. Zij bespeelt daar het beroemde König-orgel en de drie kleinere orgels. Zij maakte diverse CD opnamen met werken van o.a. Maurice Duruflé en Jan Welmers. Jetty Podt geeft orgelconcerten in Nederland en in andere landen van Europa.

Daarbij maakt zij vaak bijzondere programma’s, zoals een combinatie van literatuur en muziek in een programma rond Liszt en Dante, muziek bij het mirakelspel Mariken van Nieumeghen, of bijvoorbeeld een ligconcert, dat in horizontale houding beluisterd dient te worden.

Kerkmusicus

Jetty Podt functioneert als organist in de liturgische vieringen van het Oecumenisch City Pastoraat in de Stevenskerk. Bijna dertig jaar was zij dirigent van de vespercantorij Capella Cumerana en daarmee artistiek verantwoordelijk voor de vespers en evensongs op zaterdagmiddag in de Stevenskerk.

Docent

Jetty Podt heeft een privé-lespraktijk voor gevorderde orgelstudenten.

Componist

Regelmatig schrijft Jetty Podt liedmelodieën in opdracht, zoals bij de hereniging van de PKN in 2004, of bij het 2000 jarig bestaan van de stad Nijmegen in 2005. Ook is haar werk vertegenwoordigd in de bundels voor het nieuwe kerklied Zingend Geloven en Tussentijds. Zij schreef melodieën op teksten van o.a. Andries Govaart, Sietze de Vries, Karel Deurloo en Joost Langeveld.

Familievoorstellingen

Jetty Podt voerde samen met Berry van Berkum en Joost Langeveld de muzikale kinder-en familievoorstellingen “Alice in Orgelland”en “Help, het orgel verzuipt!” uit. Bij deze kinderconcerten maakten kinderen en hun ouders op speelse wijze kennis met het orgel als verrassend veelzijdig instrument. “Alice in Orgelland” werd uitgevoerd op een groot aantal orgels in Nederland, en in Duitsland en België. “Help, het orgel verzuipt!” was de tweede voorstelling, die onder regie van Geert Niland een meer theaterachtig karakter heeft gekregen.

Biographie Jetty Podt auf Deutsch

Jetty Podt ist Organistin an der berühmten König-Orgel der Stevenskerk zu Nijmegen (Niederlande).
Die von Ludwig König im Jahre 1776 erbaute Orgel ist die einzige gut erhaltene grosse Orgel des Köllner Orgelbauers.
Jetty Podt studierte Orgel, Kirchenmusik und Chorleitung an den Musikhochschulen zu Arnheim und Utrecht.
Lehrer waren Johan van Dommele, Bert Matter und Jan Welmers.
Sie hat CDs mit Musik von Maurice Duruflé (u.a. das Requiem) und von Jan Welmers aufgenommen.
Sie spielte Konzerten in vielen Ländern in Europa und Südamerika.
Neben ihrer Konzerttätigkeit unterrichtet Jetty Podt Klavier und Orgel.
Sie schrieb Auftragskompositionen zu unterschiedlichen Gelegenheiten: Wie die “Hymne Nijmegen 2000 Jahre”, ein Lied für den Friedenswoche 2005 und das Lied für die Vereinigung der “Protestantse Kerk Niederlande”.