Archive for May, 2006

Openingsconcert Stevenskerk

Wednesday, May 31st, 2006

Op 13 juni 2006 opent de Nijmeegse Orgelkring haar zomerserie in de Stevenskerk, met een concert door Jetty Podt, orgel en kamerkoor Mnemosyne o.l.v. Caroline Westgeest.

Jetty Podt speelt o.a. twee composities die gemaakt zijn op de melodie van “Von Gott will ich nicht lassen”. De eerste is van haar oud-docent, de Utrechtse componist Jan Welmers. Een monumentaal werk, waarin drie citaten van de gelijknamige koraalbewerking van J.S.Bach zijn opgenomen. De citaten van Bach klinken alsof ze door de nieuwe muziek overwoekerd worden, maar ze blijven daaronder zichtbaar aanwezig, een heel aparte ervaring. Van Bert Matter, ook een oud-docent van Jetty Podt, klinkt de tweede compositie, een fantasie met repeterende noten die op een trance-achtige wijze tot een climax voeren.

Kamerkoor Mnemosyne zingt een aantal vocale werken van Tschaikowsky, Kreek, Badings, Manneke en Nees. Het concert wordt gezamenlijk besloten met psalm 42 van Mendelssohn.

 Aanvang 20.30 uur. Programma met pauze.

Mariken van Nieumegen op het Arnhemse Marktplein

Wednesday, May 31st, 2006

Op 12 juli 2006 geeft Jetty Podt een orgelconcert in de Eusebiuskerk te Arnhem.
Deze avond staat in het teken van Muziek en Literatuur. Uitgevoerd worden muziekstukken in relatie tot het middeleeuwse mirakelspel “Mariken van Nieumegen”. De tekst wordt in samenhangende fragmenten voorgedragen door Wam de Moor.

Mariken van Nieumegen in de Sint Jan in Den Bosch

Monday, May 29th, 2006

Op dinsdag 22 augustus gaat Mariken van Nieumegen op bezoek in de Sint Jan in Den Bosch. Om 20.00 uur begint daar een orgelconcert met muziek en literatuur. Wam de Moor draagt delen uit het middeleeuwse mirakelspel “Mariken van Nieumegen” voor, Jetty Podt speelt orgelwerken die de tekst uitdagen en illustreren. Werken van Bach, Messiaen, Eben.

Apeldoornse orgelklas in de Stevenskerk

Saturday, May 13th, 2006

Op 13 mei kwam de Apeldoornse organist Jan van Gijn met zijn orgelstudenten op bezoek in de Stevenskerk.
Na een inleiding op kerk en orgel door de vaste organiste van de kerk, Jetty Podt, bespeelden de studenten een voor een het monumentale König-orgel. Dankzij een goede voorbereiding konden allen optimaal genieten van de klanken en de speelaard van dit instrument. Opvallend was hoe verzorgd het spel was en hoe goed de repertoirekeuze tevoren doordacht was. Jan van Gijn sloot de middag af met een magistrale improvisatie.